برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

دوچرخه های شهری و کوهستانی چه تفاوتی باهم دارند؟

امروزه دوچرخه سواری به سبک زندگی افراد زیادی اضافه شده است.شاید شما هم علاقمند به دوچرخه سواری باشید یا یک دوچرخه سوار حرفه ای باشید در هرصورت حتما می دانید دوچرخه‌ها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای یک نوع مسیر مناسب است. مثلا اگر می‌خواهید در شهر دوچرخه‌سواری کنید باید از دوچرخه های شهری استفاده کنید. درحالی که برای مسیرهای کوهستانی باید نوع دیگری از دوچرخه را تهیه نمایید. هر کدام از این دوچرخه ها به دلیل ساختار های خاصی که در بدنه های خود دارند برای فضاهای شهری و کوهستانی مناسب هستند.

شاید با خودتان فکر کنید که دوچرخه دوچرخه است دیگر. یعنی دوچرخه‌ها تفاوت چندانی با هم ندارند و بنابراین فرقی نمی‌کند چه بخرید اما اینطور نیست. دوچرخه شهری و کوهستانی با هم تفاوت‌هایی دارند که در این مطلب می‌خواهیم این تفاوت‌ها را بررسی کنیم.

اگر شما هم دوست دارید بیشتر درباره این موضوع بدانید و یا قصد خرید دوچرخه دارید و نمی‌دانید کدام یک از انواع آن برایتان مناسب‌تر است، با مجله ایویتک همراه باشید.

تفاوت‌ های دوچرخه های کوهستانی و شهری

قبل از هر چیز بیایید به این سوال پاسخ دهیم که دوچرخه‌های شهری و کوهستانی چه تفاوتی با هم دارند و بعد به صورت مفصل به بررسی این تفاوت‌ها بپردازیم. دوچرخه‌های شهری همانطورکه از نامشان پیداست برای مسیرهای شهری طراحی شده‌اند، برای مسافت‌های کوتاه در سطح شهر مناسب هستند و معمولا هم قفسه‌هایی دارند که برای حمل اشیاء استفاده می‌شود. این نوع دوچرخه‌ها نیاز به جعبه دنده ندارند و دنده تکی برایشان کافی است.در واقع هر مدل از دوچرخه با اجزای متفاوتی ساخته شده اند.به طور مثال لاستیک های دوچرخه های شهری در مقایسه با دوچرخه های کوهستانی بسیار متفاوت خواهد بود.

دوچرخه‌های کوهستانی برای مسیرهای سخت و سطوح ناهموار طراحی شده‌اند و دارای جعبه دنده هستند. درواقع دامنه دنده‌هایشان بسیار کم است تا پدال زدن در مسیرهای ناهموار راحت‌تر باشد. دوچرخه‌های کوهستانی طوری طراحی می‌شوند که امکان دوچرخه سواری در شن و ماسه، گل و لای، صخره‌ها، سطوح باریک و ناهموار با آنها فراهم باشد. از دوچرخه‌های کوهستانی می‌توان به جای دوچرخه توریستی هم استفاده کرد. اگرچه این نوع دوچرخه امکانات کمتری نسبت به دوچرخه توریستی دارد اما کار را راه میاندازد.

چند دوچرخه در جنگل

بیشتر بخوانید: بهترین دوچرخه های کوهستانی کدامند؟

دوچرخه‌ کوهستانی

دوچرخه‌های کوهستان برای کسانی ساخته می‌‌‌شود که در کوهستان و مسیرهای غیرجاده‌ای تردد می‌کنند. این نوع دوچرخه لاستیک‌های ضخیم و با آج دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این نوع دوچرخه‌ در مسیرهای آسفالت بسیار کند می‌شود و در مسیرهای گل‌آلود و سنگی بسیار خوب عمل می‌کند.

دوچرخه‌های کوهستانی فرمانی تخت دارند تا در مسیرهای خارج از جاده و شیب‌دار راحت‌تر بتوان کنترلشان کرد. این دوچرخه‌ها همچنین ترمزهای دیسکی قدرتمندی دارند و دنده‌هایشان هم برای مسیرهای خارج از جاده بسیار مناسب است. در ادامه درباره قسمت‌هایی از این دوچرخه‌ها حرف خواهیم زد. با ما همراه باشید.

وزن

دوچرخه های کوهستانی به دلیل اینکه از نوعی استیل (کرومولی) ساخته شده اند وزن سنگینی دارند. همچنین این نوع دوچرخه استحکام و دوام بیشتری هم دارد.

قاب

فریم دوچرخه‌های کوهستانی به صورتی طراحی می‌شود که برای استفاده در زمین‌های ناهموار مناسب باشد. لوله این دوچرخه نسبت به نوع شهری کوتاه‌تر است که باعث بهبود هندلینگ می‌شود. این دوچرخه‌ها چنگک بزرگ‌تری نسبت به دوچرخه‌های شهری دارند.

دنده

درحال حاضر بیشتر دوچرخه‌های کوهستانی با تنظیم 1x وارد بازار می‌شوند. در این مدل فقط در جلوی دوچرخه یک رینگ زنجیر وجود دارد. مزیت این مدل این است که احتمال پاره شدن زنجیر را کاهش می‌دهد و دیگر نیازی به دایرکتور نیست.

ترمز

ترمز یکی از مهم‌ترین بخش‌های یک دوچرخه است. معمولا در دوچرخه‌های کوهستانی از ترمز دیسکی بزرگ و قدرتمند استفاده می‌شود تا قدرت توقف و عملکرد و سرعت این دوچرخه بالا برود.

دوچرخه در کوهستان

 

همچنین بخوانید: تفاوت موتور برقی و دوچرخه برقی در چیست؟

سیستم تعلیق یا دوشاخ

دوچرخه‌های کوهستانی باید دو شاخ‌های رده بالا و مجهزی داشته باشند تا دوچرخه‌سوار با کمک این دو شاخ‌ها بتواند مسیرهای ناهموار را بدون حادثه طی کند.

لاستیک

دوچرخه‌های کوهستانی معمولا لاستیک‌های پهن و آج‌داری دارند تا دوچرخه‌سوار بتواند بر مسیر تسلط داشته باشد و در مسیرهای سخت و ناهموار لیز نخورد.در مقابل دوچرخه های شهری لاستیک های باریکی دارند و همین تفاوت موجب تغییر کاربرد دوچرخه های کوهستانی و شهری می شود.

جنس تنه

جنس تنه دوچرخه‌های کوهستانی معمولا از آلمینیوم یا کربن است. در برخی از مسیرهای کوهستانی وزن زیاد دوچرخه ممکن است دوچرخه‌سوار را با خطر رو به رو کند یا او را بیش از حد خسته کند. بنابراین نباید تنه آهنی را انتخاب کنید.

دوچرخه‌های شهری

دوچرخه‌های شهری برای استفاده در شهر و خیابان‌های آسفالت مناسب هستند. این دوچرخه‌ها معمولا تنه‌ای با طراحی ظریف‌تر دارند و دوچرخه‌ها سبک وزن و آیرودینامیک هستند. طراحی دوچرخه‌ای شهری به صورتی است که بتواند در یک خط مستقیم و سربالایی‌های غیر شدید حرکت کند و برای پیچ و خم‌های فراوان و مسیرهای ناهموار مناسب نیست. در ادامه درباره قسمت‌هایی از این دوچرخه‌ها حرف خواهیم زد. با ما همراه باشید.

دوچرخه پارک شده در خیابان

وزن

دوچرخه های شهری با وزن سبک و به گونه ای طراحی شده اند که دوچرخه سوار بتواند سرعت بیشتری داشته باشد.و به راحتی در مسیرهای شلوغ سطح شهر رفت و آمد کند.

دنده

دوچرخه‌های شهری سیستم دنده‌شان براساس ترکیب دنده‌های سربالایی رو و سر پایینی رو طراحی شده است. تعداد دنده‌هایی که معمولا در این دوچرخه‌ها استفاده می‌شود، دو یا سه سرعته است.

ترمز

ترمز در دوچرخه شهری معمولا از نوع ویبریک (لقمه‌ای) یا مکانیکی (دیسکی-سیمی) است. لازم به ذکر است آن دسته از دوچرخه‌های شهری که قیمت بالاتری دارند از سیستم ترمز هیدرولیک استفاده می‌کنند تا بتوانند سریع‌تر و دقیق‌تر عمل نمایند.

سیستم تعلیق یا دوشاخ

دوچرخه‌های شهری یک سیستم تعلیق یا کمک فنر ساده دارند. از آنجایی که جاده‌های شهری معمولا آسفالت هستند و ناهمواری کمتری نسبت به خارج شهر دارند، لازم نیست که دوچرخه‌ها سیستم تعلیق رده بالایی داشته باشند.

لاستیک

دوچرخه‌های شهری معمولا لاستیک‌های باریک‌تر و ظریف‌تری نسبت به دوچرخه‌های دیگر دارند. دلیل استفاده از این نوع لاستیک‌ها این است که اصطحکاک کاهش پیدا کند و دوچرخه بتواند روان‌تر به حرکتش ادامه دهد.

جنس تنه

دوچرخه‌های شهری معمولا تنه‌ای از جنس آلمینیوم دارند. تنه آلمینیومی سبک‌تر است و باعث می‌شود دوچرخه‌سوار بتواند راحت‌تر رکاب بزند. بنابراین در شهر که رکاب‌ زدن راحت یک دغدغه‌ است شاید بهتر باشد با وجود قیمت بالاتر دوچرخه‌های تنه آلمینیومی آنها را تهیه کنید. اما اگر می‌خواهید دوچرخه ارزان‌تری بگیرید می‌توانید تنه آهنی را نیز انتخاب نمایید.

اهمیت نوع دوچرخه در کوهستان یا شهر

همانطورکه تا اینجای مطلب فهمیدید، مهم است که در هر مسیر دوچرخه مناسب خودش را استفاده کنید. اهمیت این انتخاب در این است که شما بتوانید راحت‌تر رکاب بزنید و خودتان را از خطرات احتمالی دور کنید. مثلا دلیل اینکه برای مسیرهای کوهستانی دوچرخه‌هایی با لاستیک پهن انتخاب شده و برای این دوچرخه‌ها جعبه دنده تعبیه می‌شود این است که مسیرهای کوهستانی ممکن است باریک‌تر، لغزنده‌تر و ناهموارتر باشد و دوچرخه‌ای که لاستیک باریک‌تری دارد راحت‌تر دچار لغزش می‌شود. همچنین دوچرخه تک دنده‌ای نمی‌تواند راحت از ناهمواری‌ها بالا و پایین برود. پس اهمیت نوع دوچرخه در کوهستان یا شهر، فقط و فقط به راحتی در استفاده و کم خطر بودن باز می‌گردد.همچنین اگر قصد دارید به طور پیوسته در این رشته ورزشی فعالیت داشته باشید باید دوچرخه سواری را اصولی انجام دهید.

کلام آخر

در این مطلب درباره تفاوت دوچرخه شهری و کوهستانی با هم حرف زدیم. یعنی مسیر شهر و کوهستان با هم فرق می‌کند. در شهر اکثر جاده‌ها آسفالت و مسیرها هموار است. در حالی که در کوهستان مسیرها اکثرا خاکی و ناهموار است. در شهر ممکن است سربالایی‌ها کمتر باشد، کمتر به ترمزگیری‌های قوی نیاز پیدا کنید اما در کوهستان هم سربالایی‌ها زیادتر است و هم سرپایینی‌ها. بنابراین سیستم ترمز قوی لازم خواهید داشت. کاملا روشن است که چرا باید دوچرخه شهری با دوچرخه کوهستانی فرق کند.

اگر نکته دیگری درباره دوچرخه‌های شهری و کوهستانی وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بهره ببرند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.